5 smarta appar som främjar din kreativitet

3 juli, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Joel Lundberg | Publicerat i Blogginlägg

Nu när sommaren är här ligger många i hängmattan med smartphones och surfplattor och slappnar av från allt vad jobb heter. Eller ja, nästan i alla fall.
Appar kommer och appar går, och ibland är det skönt att rensa ut de gamla och testa något nytt. På i2i älskar vi verktyg som främjar kreativiteten hos människor och listar därför några tips på appar som hjälper dig stimulera hjärnan under semestern.

 

Get Creative!
Behöver du smarta tips och inspiration, övningar för att utveckla en av dina konstnärliga färdigheter eller skulle du tjäna på att strukturera om något i ditt liv? Appen innhåller massor av inspirerande tips, allt från kunskapen om de kreativa byggstenarna till roliga övningar och hur du kan bemöta ett specifikt problem.

Jag gillar att appen har ett väldigt handgripligt upplägg och ger konkreta tips inom olika områden. Den är tydligt kategoriserad vilket gör den användarvänlig och den har också massor av övningar som triggar klurighet och kreativitet. Bra som uppvärmning inför en svettig brainstormsession kanske? Dessutom slipper man bli störd av reklam, vilket i och för sig är direkt kopplat till att den kostar 7 kr i App Store.

 

Evernote
Du har nog inte missat Evernote. Ett gratisprogram (med premiumversioner) som hjälper dig att skapa och komma åt innehåll på flera olika enheter. Ett bra verktyg för att hålla ordning på anteckningar, spara bra idéer och blir mer produktiv. Du kan anteckna, ta foton, skapa kom ihåg-listor, spela in röstpåminnelser och annat. Perfekt för att fånga de där idékornen man får i farten, så att man sen kan lägga in dem i företagets idéhanteringsystem och utveckla dem med andra.

Det jag gillar främst med Evernote är att den synkroniserar ditt innehåll på alla enheter du använder. Det gör rent praktiskt att du slipper svära över att du glömde maila en anteckning eller bild från datorn så du kommer åt den på telefonen. Integrerbart med sociala medier och andra applikationer, samt bra exportmöjligheter är också bra egenskaper.

 

Mindnode
Mindnode är ett verktyg för att jobba med mind maps. Man jobbar med ett canvas som expanderar allt eftersom man skapar innehåll. Genom att lägga ut anteckningar i så kallade nodes och dra grenar och kopplingar mellan dem kan man snabbt få överblick över stora mängder information. Drag and drop-funktionaliteten kopplad med en avskalad och snygg layout gör att det blir trevligt och effektivt att jobba i gränssnittet.

Jag gillar att den likt många liknande appar, som evernote, har kopplingar till till exempel Dropbox och iCloud för att göra sitt material tillgängligt på många enheter och geografiskt oberoende. Gillar även att man kan exportera mind maps som PDF samt spara dem som bilder i telefonens kamerarulle. Det enda minuset med appen i min värld är priset. 75 kr känns lite salt.

 

Blueprint 3D
Som ingenjör kunde jag inte motstå den här sköna appen. På så kort tid som möjligt ska man vrida och vända på ett myller av streck, punkter och linjer för att vyn ska bilda en ritning av något. Riktigt bra träning för hjärnan att se samband och helhet. Appen är gratis men erbjuder köpbart material inuti gränsnittet, bland annat lösningar till svåra ritningar. Det finns ett antal olika kategorier av ritningar med totalt cirka 300 att välja mellan och tre olika svårighetsgrader. Och det bästa av allt: Man kan skapa egna ritningar med hjälp av telefonens inbyggda kamera som man kan låta andra spela sen. Appen har dessutom ett eget soundtrack med skön musik som ligger i bakgrunden medan du låter hjärnan jobba.

 

Animation Creator
Den här appen erbjuder verkligen att släppa lös kreativiteten på riktigt. Den kombinerar funktionerna hos skiss- och ritningsappar som gör att man kan skapa helt eget material i hög kvalitet, med kraftfulla animeringar som gör att du kan ge dina skapelser liv på skärmen. Som filmskapare på hobbynivå och med ett hyggligt kreativt sinne kan jag inte hjälpa att dra lite på smilbanden! Jag gillar att man förutom att rita eget material kan ta bilder med telefonkameran och göra till film direkt i appen. Appen kostar 7 kr, vilket är fullt överkomligt i min mening. Det finns även en systerapp som heter Animation Creator HD och som enbart fungerar till iPad och har ytterligare funktioner och möjligheter.

Image at the top courtesy of KROMKRATHOG at/freedigitalphotos.net

Etiketter:

Skrivet av Joel Lundberg

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]