Därför är alltid flera hjärnor bättre än en

16 juli, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Joel Lundberg | Publicerat i Blogginlägg

Jag läste nyligen ett inlägg skrivet av Tim Brown, VD på företaget IDEO, som handlade om hur framgång nås snabbare om flera hjärnor hjälps åt. Tim berättar i sin artikel om ett av de värden de arbetat efter i sin företagskultur på IDEO: Att göra andra framgångsrika. Han skriver att kreativitet ofta är tävlingsinriktad och med fokus på den individ som kläcker de bästa idéerna som vinnaren. Dock har det visat sig att personer som snöar in sig i sin egen kreativitet och blir besatt av att utveckla sin egna idéer ensam inte rimmar väl med den faktor som ofta krävs för att lösa komplicerade problem, nämligen flera hjärnor i samarbete. Vidare skriver han om riskerna med kulturer som främjar och förespråkar ”det ensamma geniet” och att det lätt blir en ovilja att hjälpa varandra komma loss i fastkörda projekt om rivalitet och tävlingsattityd är de regerande faktorerna.

 

Verkligheten talar klarspråk
Det är intressant hur väl detta stämmer överens med det jag själv upplevt i projekt och grupparbeten men även hört berättat av andra. Det finns extremt få problem, utmaningar eller idéer som mår bättre av att en ensam person bedömer, utvärderar och tar besluten. Det finns en fantastisk energi och dynamik som skapas när människor samverkar som är omöjlig att uppnå på egen hand. Den här tråden leder mig vidare till en annan mycket intressant artikel skriven av Gijs Van Wulfen. Gijs berättar om när han var anställd hos ett soppföretag i Nederländerna på 80-talet. Han kom in som ung och nytänkande innovatör och ville haka på trenden med kalla sopprodukter som han såg växa tydligt hos deras konkurrenter och även som ett behov hos kunderna. Efter en tidigare lyckad nylansering av en gammal produkt lyckades han få högsta ledningens öra för att dra sin affärsplan. Hans chefer och medarbetare vägrade se fördelarna på lång sikt med att satsa på nya fabriker och logistik för kylda produkter när de var marknadsledande och tjänade bra pengar på de torra sopprodukterna. Som ensam innovatör kunde inte Gijs förmå företaget att våga ta innovationsrisker med långsiktig överlevnad i sikte. Detta ledde till att företaget köptes upp och försvann 15 år senare. Hans lärdom av detta var att man kan uppfinna saker på egen hand, men för att driva innovation på ett företag är man beroende av att ha med sig chefer, kollegor, avdelningar och kulturen i båten med samma riktning.

 

Glöm den ensamme innovatören
Som sagt, det finns många historier om hur samverkan och samarbete är grunden för att nå framgång och för att bygga energirika och innovativa företagskulturer. Det ingen kan förneka eller för den delen undvika är att mycket av den samverkan och samarbetet har flyttat ut på nätet. Genom de ultrasociala nätverken och tjänsterna vi omges av idag finns i det närmsta oändliga möjligheter till detta. Den naturliga, omdebatterade frågan som ständigt dyker upp i dessa sammanhang är ”Kan digitala möten och samarbeten verkligen ersätta att människor träffas på riktigt?” Ja och nej, om du frågar mig. Det kommer alltid finnas ett behov för människor att ses, hur sociala de digitala medierna än blir. Jag tror att de fysiska mötena är inbyggda i oss och i våra instinkter, som den naturliga vägen att skapa relationer och bygga förtroende. Detta kan aldrig ersättas helt och hållet av ett digitalt möte i någon form. Med det sagt är jag däremot en stor förespråkare för att använda digitala mötesplatser som ett verktyg och som ett stöd för att jobba tillsammans i geografiskt utspridda organisationer eller där det av andra anledningar är svårt att hinna med fysiska möten så ofta som det krävs.

Virtuella mötesplatser kan ändå ge oss en del av, inte allt, men en del av de fördelar som uppstår när vi människor möts och samverkar. Vi kan hjälpa varandra bygga på våra idéer, diskutera och ifrågasätta, berömma och kritisera, allt för att använda våra hjärnors gemensamma kraft med målet att uppnå bästa tänkbara resultat. Och det utan att för den delen offra den fantastiska dynamik och energi som uppstår när man faktiskt är på samma plats. Det finns tid till det också.

 

Summa sumarum är att bilden av den ensamme innovatören måste suddas bort och aldrig målas igen för att vi verkligen ska förstå vikten av samverkan. Vare sig fysiskt eller digitalt, så krävs samarbete och flera hjärnor för att lösa de knivigaste problemen och utmaningarna samt att gå från de gyllene idékornen till de stora innovationerna.

 

 

Etiketter:

Skrivet av Joel Lundberg

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]