Delaktighet, påverkan och transparens är det naturliga arbetssättet

12 februari, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

I en artikel av Elisabeth Vene publicerad på ingenjörskarriär.se den 8:e februari, pratar Mattias Hällström, forsknings- och utvecklingschef på IT-företaget Projectplace om vikten av att jobba synligt, kollaborativt och öppet för att uppnå bästa resultat. Mattias och några kollegor skapade ett IT-verktyg som baseras på hur vi människor lätt blir engagerade när vi får chansen att vara delaktiga och kan påverka. Mattias menar att projekt och arbetsplatser är sociala system, där saker som transparens, bekräftelse och delaktighet är viktiga pusselbitar. Chefer får det lättare att hålla lugnet om de kan få överblick över vad alla gör och vad som händer, samt att det blir effektivare och lättare att samarbeta när alla delar på informationen. På frågan om huruvida dett kan vara en stressfaktor att jobba transparent svarar Mattias  att det finns en gruppsykologisk mekanism som gör att man får energi av att alla ser vad man gör.

Vi på i2i kan inte annat än att hålla med i den här frågan. Värdet av att jobba synligt och att involvera många personer i projekt, utveckling och arbete i största allmänhet kan inte poängteras nog. Det är förståeligt att många är oroliga för saker som stress, ofokuserat arbete och svårkontrollerade informationsflöden när man pratar om sociala plattformar för utveckling, men denna oro vill jag påstå grundar sig i okunskap om de stödverktyg och metoder som faktiskt finns att tillgå för denna typ av arbete.

Ge dig själv chansen och prova nya arbetssätt för att involvera och engagera människorna i din organisation. Troligtvis öppnar sig en värld av nya möjligheter som annars aldrig visat sig.

Artikeln avslutas med några tänkvärda budskap till projektledare (och till chefer i allmänhet tycker jag):

-Dela information. Det är roligare att jobba när man ser helheten.

-Styr genom att bekräfta det som är bra. Uppmuntra medarbetarna att gilla och kommentera varandras arbete.

-Hjälp varandra. Beteendeforskningen visar att människan är altruistisk.

-Lär av varandra. Vi drivs av att vi vill förstå vad vi håller på med och varför.

-Var försiktig med negativ feedback. Det är lätt att hamna i försvarsställning.

 

Etiketter:

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]