Digitalisering, AI och Innovation på årets Almedalen

6 juli, 2017 | Inga kommentarer | Skrivet av Jakob Lindvall | Publicerat i Blogginlägg

Almedalsveckan är ett inferno av händelser och intryck. Det är över 4000 seminarier av olika slag och när det är som högst tryck pågår det över 100 parallella seminarier. Det är således omöjligt att överblicka. Icke desto mindre har vi bevakat och deltagit i en mängd olika sammanhang, med särskilt fokus på AI och innovation.

Digitalisering är på allas läppar. Mitt intryck är att det pratas lite teknik, och det är bra. Fokus på samtalen ligger snarare på utmaningar, möjligheter och effekter av digitaliseringen. En viktig drivkraft i detta är såklart artificiell intelligens. Ska jag sammanfatta några viktiga insikter så får det bli följande:

  • Joacim Damgard, VD Microsoft Sverige hade ett intressant anförande på seminariet ”Artificiell Intelligens – hot eller möjlighet för människa och samhälle?. Han tycker att vi bör se AI som ett komplement till våra egna förmågor, där AI kan hjälpa oss att arbeta effektivare och fatta bättre beslut. Viktiga ingredienser är tillgång till data, självlärande algoritmer och beräkningskraft. Självklart måste det appliceras i värdeskapande processer.

  • I ett annat seminarium på samma tema, ”AI – How I learned to stop worrying and love the machine”, berättade Anders Svensson, VD på ICA Sverige om hur AI påverkar deras bransch, och vilka stora möjligheter som dom ser att förbättra och effektivisera sin verksamhet med över 60 000 anställda. Men han var också noga med att påpeka att effektiviseringen handlar mycket om processer och olika former av optimering. När det gäller service och ledarskap är det fortfarande det personliga bemötandet som räknas.

Enligt Fredrik Heintz, ordförande i svenska AI-sällskapet så behöver vi inte vara rädda för artificiell intelligens. Det är populärkulturen som målat upp en skrämmande bild som har mycket lite med verkligheten att göra. AI har snarare potential att göra oss till bättre människor.

Ett annat hett ämne, som på intet sätt är nytt, är begreppet innovation. Däremot så pratas det nu om detta i mycket mer konkreta och operativa termer. Närvaron av både stora bolag och startups, liksom självklart offentliga organisationer, var mycket påtaglig och det är tydligt att det nu är mycket mer verkstad. För att klara sig i konkurrensen, och kunna skapa värde på ett effektivt och hållbart sätt så måste vi få till innovativa organisationer. Även här finns det en stor potential i att ta tills sig digitaliseringens möjligheter. Det rimmar väl med syftet vi har med Wide Ideas.

Skrivet av Jakob Lindvall

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]