Din nya karriär? Innovationsledare!

28 maj, 2014 | Inga kommentarer | Skrivet av Jakob Lindvall | Publicerat i Blogginlägg

Hårt arbete tillsammans
Det pratas och skrivs mycket om innovation nu för tiden. För mycket tycker en del, med motiveringen att det riskerar att gå inflation i ordets betydelse. Jag kan till viss del hålla med om det, men tycker samtidigt att ju mer vi kan prata om det, desto mindre mystiskt blir begreppet Innovation. Och nu är tiden mogen för att gå från prat till verkstad.

För det är verkstad som det måste bli om en organisation skall lyckas producera innovationer gång på gång. Enstaka lyckträffar kan alla få, med lite tur. Men för repetitiv framgång krävs systematik och hårt arbete.

Det konstaterade redan Hr Edison på sin tid.

Ingen av mina uppfinningar har tillkommit av en slump. Jag ser ett behov som behöver mötas och jag gör försök efter försök tills lösningen kommer. Vad det handlar om är en procent inspiration och nittionio procent transpiration.

För ordningens skull vill jag betona att Edison var en utpräglad samarbetsmänniska och skapade det som han kallade ”teamwork Laboratories”. Han var övertygad om att stora uppfinningar och ny forskning bäst kan åstadkommas genom att man arbetar tillsammans.

Se där – fundamentala insikter med 100 år på nacken.

Flera perspektiv på innovation
När vi pratar om innovation idag så är det två perspektiv som är intressanta. Dels den breda synen på innovation, d.v.s. att det inte bara handlar om produkt och teknik, utan lika mycket om tjänster, processer, organisation och affärsmodeller.

Det andra perspektivet är synen på innovation som resultatet av en systematisk process.

Bakom varje framgångsrik innovation ligger alltid hårt jobb. Och i organisationer börjar det ofta med en ledare (obs inte nödvändigtvis synonymt med chef) som fångar upp idéer, har förmåga att utveckla dem, prioritera resurser och ta dem hela vägen till genomförande.

Framgångsrika företag har lärt sig att det är vådligt att förlita sig på slumpen när det gäller innovation. Det är betydligt smartare att arbeta systematiskt med hela kedjan, från problem till lösning.

Gränsöverskridande process
För om man ser innovationsarbetet som en systematisk process och accepterar tanken på att det inte bara handlar om traditionell forskning & utveckling, utan rör alla aspekter av en organisations värdeskapande, då inser man också att det är en organisationsöverskridande process. Den processen kräver en innovations- och samarbetskultur som genomsyrar hela verksamheten, och gärna även dess omgivning. I en traditionell organisation är det lång ifrån självklart vem som ska leda en sådan här process. Det är i ljuset av detta som den nya yrkesrollen Innovationsledare kommer in.

Det är därför befattningen innovationsledare (eng. Innovation manager) börjar dyka upp i platsannonserna. Den nybildade ideella föreningen Innovationsledarna beskriver det på följande sätt.

En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Om du arbetar med innovationsledning i din organisation så tycker jag att du också ska söka medlemskap i Innovationsledarna. Ju fler vi är tillsammans, desto mer skillnad kan vi göra.

Image courtesy of KROMKRATHOG / FreeDigitalPhotos.net

Skrivet av Jakob Lindvall

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]