Har du fel syn på innovation?

9 juli, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Joel Lundberg | Publicerat i Blogginlägg

Innovation. Ordet börjar för vissa kännas så uttjatat att det inte bara är luddigt utan rent av rinner genom fingrarna när man försöker greppa det. Alla måste bli bättre på innovation sägs det till höger, vänster och mitt emellan. Google, Apple, Spotify, Ericsson, IKEA och så vidare. Det talas så mycket om giganterna och hur duktiga de är på innovation att man får får mindervärdeskomplex om man inte har en miljardprodukt på utrullning inom en mycket överskådlig framtid eller en ny algoritm som omdefinierar sättet vi hanterar känslig data. Och där, precis där snubblade jag över en vanlig missuppfattning som finns kring begreppet innovation: Att det måste handla om nya, revolutionerande produkter och tjänster som når marknaden. Skrapar man längre under ytan lär man sig ganska snabbt att så inte alltid är fallet.

 

Därför kan man klandra okunnighet om innovation
Det finns en artikel från 2010 skriven av Tim Kastelle, från University of Queensland, som beskriver innovation, de vanliga missuppfattningarna kring det och vad det egentligen handlar om i hans mening. Tim berättar om samtal och erfarenheter han haft runt begreppet innovation och hur det tolkas av många högt uppsatta företagsledare. Bland mina favoriter hittar vi citat som ”I haven´t looked at innovation, it´s not a process. Is it?” och uttalanden om 70-talsmentalitet som endast förknippar innovation med kommersialisering, patent och IP-rättigheter. Grundbegreppet man talar om när det gäller innovation är att det är produkt eller tjänst som tagit sig från idéstadie till en kommersiell marknad. Frågan är om man kan klandra någon för att inte ha en mer nyanserad bild av innovation? Sitter personen i fråga på ett företag med anställd personal och mål om att inte bara fortsätta överleva utan även växa, då är svaret utan tvekan: Ja, det kan man.

 

”I haven´t looked at innovation, it´s not a process. Is it?”

 

Vad är egentligen innovation och varför är det essentiellt?
Tim kommunicerar ett återkommande budskap i sin text: Innovation är processen att hantera idéer. Punkt. Ur en kommersialiseringssynvinkel handlar det nästan uteslutande om att hitta en riktigt bra idé, skydda rättigheterna till den och få ut den på marknaden. Då har du vunnit. Innoverat. Klart slut. Tänk dig istället innovation som förmågan att kontinuerligt generera och fånga idéer av alla slag, nya angreppssätt och rutiner, andra synvinklar på förlegade affärsmodeller, servettskisser på ett nytt körschema eller egentligen precis vad som helst. Tänk sedan att du systematiskt väljer, utvecklar, sprider och implementerar de idéer som bäst passar en förutbestämd strategi och sedan öppet visar resultaten i hela organisationen så att ännu fler idéer strömmar in och kan diskuteras, utvecklas, implementeras och, ja, du förstår vart jag vill komma.

Innovation handlar om att göra idéer och hanteringen av dem till en integrerad del av företagets verksamhet och kultur. Något som sker strömlinjeformat varje dag och som ger människor energi, engagemang och erkännande. Då kommer de revolutionerande produkterna och tjänsterna att se marknaden av bara farten. Innovationsprocessen handlar om att hantera idéer, inte uteslutande om att tvinga fram nya produkter till marknaden. Möjligheten att göra detta tror jag är det som skiljer konkurs från överlevnad, och överlevnad från framgång.

 

Vad lär vi oss av detta?
Att förstå att innovation är en kontinuerlig, hanterbar process som handlar om människor, samverkan och idéer av alla slag och inte aha-upplevelser eller ensamma uppfinnare är man en god bit på väg. Det gäller att bryta upp innovationsprocessen till något greppbart. Idéhantering är en iterativ och tydlig process som det det finns fantastiska stödverktyg för. Avslutningsvis vill jag bara tydliggöra att min syn på allt detta inte nödvändigtvis är någon objektiv sanning, bara en av kanske hundratals synsätt på ett omdebatterat begrepp.

Om vi ändå ska ta med oss några konkreta slutsatser från Tim kombinerat med mina tankar skulle de kunna vara:

  •  Innovation handlar om mer än att kommersialisera produkter
  • Att tänka på innovation som idéhantering gör det mer konkret
  • Innovation handlar nästan uteslutande om människor och samverkan
  • Använd smarta hjälpmedel för att underlätta processen när den väl är på plats
  • För åstadkomma förbättring och förändring av något slag är vi beroende av nya idéer och konsten att hantera dem.

 

Image at the top courtesy of Stuart Miles at/freedigitalphotos.net

Etiketter:

Skrivet av Joel Lundberg

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]