Ett praktexempel på öppen innovation

2 december, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

Att slå kloka huvuden ihop för att nå resultat är ju något vi på Idea2Innovation brinner för. Det är hela grunden till den produkt vi säljer. För någon dag sedan fick jag mig en pratstund med Olle Dierks, Open Innovation Manager på Munktell Science Park, som precis dragit igång projektet Innovate in Sweden tillsammans med ett antal medlemmar i SISP, Swedish Incubators & Science Parks.

Projektet involverar idag sju science parks runt om i Sverige och syftar till att skapa en gemensam digital plattform för att öka samverkan mellan verksamheterna i de olika innovationsmiljöerna. Trots att många science parks har olika specialområden och spetskompetenser är grundtanken i verksamheterna densamma och här hoppas man kunna ta del av varandras erfarenheter och kunskaper på ett smidigt sätt.

Det projekt vi nu startat har det funnits behov av ett tag inom SISP-medlemmarna. Vi har saknat en gemensam plattform för enkel samverkan och erfarenhetsutbyte men kanske är det först nu tiden är mogen, säger Olle Dierks.

Idégenerering, utveckling och implementation
WIDE kommer att användas i två etapper. Under den första delen handlar det om idégenerering och omvärldsanalys, utifrån fördefinierade områden. WIDE kommer fungera som ett diskussionsforum och samla input från alla aktörer. Del två kommer fokusera på idéutveckling och implementation och då kommer innovationsledningsdelen i WIDE att användas. Alla idéer ska utvärderas, liknande ska klustras ihop och några väljas ut för att testas och utvecklas samt implementeras hos de deltagande parkerna.

Leva som man lär
Det här tycker jag är ett bra exempel på hur man kan arbeta med öppen innovation. Dessutom är det ett initiativ som drivs i den anda som Sveriges science parks utvecklas kring, dvs. mer samverkan över organisationsgränser för innovation och tillväxt. Målet är att projektet ska tas vidare till ett tredje steg, där arbetssättet tas vidare till alla SISP’s medlemmar. I dag finns det cirka 70 olika innovationsmiljöer som jobbar med näringslivsförnyelse och tillväxt, i vilka man finner 5 000 företag med kring 72 000 anställda. Med andra ord, det finns gott om erfarenhet och kunskap där ute som kan synliggöras och utvecklas till fler företag och jobb.

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]