Fikaraster eller IT-verktyg?

2 november, 2012 | Inga kommentarer | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

Både och, om Anna Jonsson, lektor vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet får bestämma. I en intressant artikel av Stefan Nordberg, publicerad på ingenjörskarriär.se den 29:e oktober diskuteras i en intervju med just Anna Jonsson vilka ingredienser som är viktiga för kunskapsöverföring och lärandekultur inom organisationer. Enligt Anna så pekar mycket på att stora delar av informationsutbytet mellan kollegor sker i fikarummet eller i annan avslappnad miljö. Vidare poängterar hon dock vikten av att ha en struktur för kunskapsöverföring samt rätt verktyg för att ta vara på informationen. Anna talar om hur viktigt det är att företagskulturen har fokus på individens lärande och att för hårda satsningar på effektivisering kan krympa det kreativa utrymmet för de anställda. Framförallt om färre personer ska utföra större arbetsmängd med färre fikaraster.

De tre viktigaste ingredienserna som slutligen nämns för framgångsrik kunskapsöverföring:

1. Skilj mellan att hantera, överföra och utveckla kunskap. Utgå från individens perspektiv för att förstå vad som motiverar till att bidra till kunskapsöverföring inom organisationen.

2. Analysera vad som behövs hanteras, överföras och utvecklas och anpassa verktyg och metoder efter detta.

3. Skapa en lärandekultur genom en strukultur (struktur och kultur) där alla medarbetare får känna sig delaktiga.

Med ett verktyg som WIDE kan man i hög grad få de anställda att känna sig delaktiga, och dessutom dela med sig av kunskap mellan varandra i en ”fikarastmiljö” influerad av sociala medier. Naturligtvis kan aldrig WIDE helt och hållet ersätta de fysiska rasterna och deras kunskapsutbyte, men tillsammans tror jag att de två kan vara en kraftfull kombo!

// Joel

Etiketter:

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]