Fyra enkla rutiner som gör dig mer kreativ

3 juni, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Joel Lundberg | Publicerat i Blogginlägg

De flesta av oss känner nog igen sig i att ha en önskan om att vara mer kreativ i sin vardag. Åtminstone att få uppleva stunder av kreativitet och så kallat flow, där man känner att man åstadkommit något, litet eller stort och där man haft total fokus. Med fyra enkla rutiner i din vardag kan du märkbart öka din upplevda kreativitet och din förmåga att hamna i flow utan att det tar särskilt mycket tid i anspråk.

Vi har alla förmågan att försätta oss i flow
I en artikel skriven av Jonas Hjalmar Blom från Experimentfabriken den 16:e januari 2013, kan man läsa om hur forskaren Mihály Csíkszentmihályi och hans forskarkollegor beskriver begreppet flow. Mihály var den som en gång myntade begreppet och hävdar enligt Blom att tillståndet består av ett antal olika komponenter av känslor, som när de uppstår tillsammans bildar det som kallas för flow. De ingående komponenterna är bland annat total uppmärksamhet, tidlöshet och en perfekt balans mellan utmaning och förmåga vilket ger en känsla av fullständig kontroll. Vidare hävdar Mihály enligt Blom att flow kräver någon form av aktivitet för att kunna uppstå.

 

Every child is an artist, the problem is staying an artist when you grow up. / Pablo Picasso

 

De fyra rutinerna
De finns garanterat en lika många knep för att bli mer kreativ som det finns människor på planeten att berätta om dem. Några av dem som med enkla medel kan öka din upplevda kreativitet och försätta dig i flow lättare är dock:

 • Ge dig själv tydliga mål och målbilder
  Genom att ha något konkret framför dig att sträva mot och mäta dina insatser mot fömår du dig att bygga upp det totala fokus som är en viktig beståndsdel i flow. Det är också bevisat att ramar och riktlinjer, stora som små, har en positiv inverkan på kreativ förmåga, då det ger kreativiteten en måltavla. Sen spelar det ingen roll om målen gäller arbetsuppgifter, hushållsrutiner eller träning. Resultatet är detsamma.
 • Skapa en vana att dokumentera
  Den mänskliga hjärnan är fantastisk, men har likväl sina begränsningar. Hur mycket vi än intalar oss att vi kommer komma ihåg den där bra affärsidén vi får på tunnelbanan eller den där restaurangen vi går förbi och vill testa så kommer vi onekligen att glömma bort det många av gångerna. Därför är det viktigt att ge hjärnans kreativa ”aha-läge” en knuff i ryggen genom att vänja sig vid att alltid skriva ner, ta en bild, spela in ett ljudklipp eller på något annat sätt dokumentera våra tankar och insikter, precis när de händer. Då lär vi oss att snabbt hitta tillbaka till den där härliga känslan av att komma på något bra och framför allt frigör vi tankeutrymme för nya insikter.
 • Återkoppling främjar kreativitet
  Att få signaler på hur en aktivitet eller uppgift utvecklas är viktigt för att hålla uppe kreativiteten och trigga vår instinkt att förnya och förbättra. Genom att ge och få återkoppling  och respons på det vi gör motiverar vi oss lättare att nå våra mål. Bygg gärna upp positivt momentum genom att ge återkoppling till andra och se vilken effekt det får. Exempel på denna rutin är TV-spel där man får konstant respons på varje handling i en virtuell miljö.
 • Använd händerna och aktivera dig fysiskt
  Det finns uppgifter som bekräftar att arbete med händerna är ett effektivt sätt att komma lättare i flow. Gör det därför till en vana att använda händerna till att visualisera och konkretisera det du gör. Det kan vara allt från att skissa saker för att förklara det för någon till att ha en klump modellera på skrivbordet eller en uppsättning jonglerbollar till hands för att aktivera dig fysiskt några sekunder och på så sätt även trigga hjärnan och kreativiteten. Sen är det även bevisat att till exempel konditionsträning har positiv inverkan på hjärnans förmåga. Så ta en kort löprunda istället för den där reprisen av ”Two and a half men” ikväll!

 

Etiketter:

Skrivet av Joel Lundberg

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]