Hur hänger man med när världen förändras?

14 oktober, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

Världen står inför många samhällsutmaningar och i debattartiklar, riksdagskorridorer och utredningar talas om behovet av fler innovativa idéer för att utveckla Sveriges tillväxt och välfärd, skapa nya tjänster och framförallt fler jobb.

Världen förändras, hänger vi med? Precis så heter en film som Svenskt Näringsliv har tagit fram. Den visar ekonomisk information om hur världen ser ut idag:

Vi förbereder student för jobb och teknologier som ännu inte existerar…
…för att kunna lösa problem som vi ännu inte vet är vårt problem. /Karl Fischer, Rektor Arapahoe High School, Colorado, USA

Men hur ska vi då göra för att hänga med? Ett sätt är att arbeta med öppen innovation. Ett begrepp som du säkert har hört talas om, men kanske inte vet vad det innebär, rent praktiskt.

iDays är ett event på Visualiseringscenter C i Norrköping, som arrangeras varje år av Norrköping Science Park, Visualiseringscenter C och Marknadsbolaget East Sweden. Den 18 september gick eventet av stapeln och i år tog man fasta på ett av Vinnovas strategiska områden; utmaningsdriven innovation med öppen innovation och självklart fanns vi på Idea2Innovation på plats. Dagen bestod av frukostmingel, följt av Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova, som berättade om Vinnovas satsning på området och varför det är viktigt för Sverige. Vi fick också höra innovationsprofessor Per Frankelius inspirationsföreläsa och innan den avslutande lunchen var det dags att kreera idéer tillsammans!

Öppen innovation
De inbjudna deltagarna kom från olika branscher och olika befattningar. Där var kvinnor, män, unga, gamla och olika nationaliteter. Alla med olika bakgrunder och syn på livet. Genom två parallella workshopar, Framtidens hälsa och sjukvård samt Hållbara attraktiva städer fick deltagarna kreera idéer i mindre grupper. En mix av människor är allt som behövs för att man ska få en ny syn på saker och ting och komma på nya lösningar. Och där har ni det som kallas för öppen innovation. Att bjuda in andra för att hjälpas åt att hitta på och utveckla idéer. Det är inte krångligare än så.

Och det är just det som vi har haft som utgångspunkt när vi har byggt WIDE. En plats där människor kan samlas, dela erfarenheter och utveckla idéer tillsammans för att hitta lösningar på problem, oavsett om vi har kännedom om problemet idag eller inte.

Under iDays workshops använde man WIDE för att samla in alla idéer som skapades – och man fick in hela 32 stycken. Ett föredömligt exempel på hur man kan arbeta med öppen innovation. Men det slutar inte med det, alla deltagare har i efterhand fått inlogg till WIDE, för att kunna fortsätta kreera och ta idéerna vidare tillsammans.

i-Days 18 sept 2013 from Norrköping Science Park on Vimeo.

Världen förändras – hänger din verksamhet med?

Bilden är tagen av Norrköping Science Park på iDays. 

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]