”Innovation från golvet” inom vård och omsorg

5 december, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Joel Lundberg | Publicerat i Blogginlägg

Jag har hört det sägas att så många som 8 av 10 av de stora förbättringarna och uppfinningarna inom vården under 1900-talet kom till genom idéer från sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden. Om man tänker efter är detta inte alls speciellt svårt att förstå. Om du verkligen ville veta vilka svårigheter och utmaningar de som jobbar inom vården möter dagligen (kvällar och nätter också för den delen), vem skulle du helst fråga? En politiker, en sjukhuschef eller en sjuksköterska?

Det är dags att ge mikrofonen till de som faktiskt kan texten
Det finns en riktigt bra bloggpost skriven av Åsa Petersen redan för något år sedan, baserad på en intervju med Maria Jansson, strateg på landstingets Forsknings- och utvecklingsenhet i Norrbotten. Där lyfts det tydligt hur viktigt det av många anledningar är att ge de anställda inom vården utlopp för sina idéer och insikter, samt stöd resurser att faktiskt genomföra dem. Åsa skriver om den ofta linjära ”uppifrån och ner”-processen som präglar beslutsvägarna inom hälsa och sjukvård. Hon menar att kraften måste få möjlighet att komma underifrån och från sidan när det handlar om innovation. Den psykosociala arbetsmiljön och de anställdas makt över sin arbetssituation påverkas direkt av att deras idéer och insikter tas på allvar. Maria Jansson säger i intervjun:

Verksamhetschefer inom vården och omsorg undrar ibland vad de tjänar på allt snack om innovationer. Svaret är enkelt: Att personalen mår bättre. Ledningen kan inte kommendera fram innovationer. Men de kan skapa strukturer som gör att personalens idéer och uppfinningar får leva och utvecklas.

På väg åt rätt håll men inte framme än
Mycket av det som går att läsa i Åsas artikel genomsyrar i min erfarenhet vården även idag. Detta kunde man tydliga utröna på ”IT i vården-dagen” förra veckan. Det pratas till höger och vänster om ”innovation från golvet” och hur viktigt det är att jobba involverande och effektivt. Steg har tagits och förbättringar har skett, framförallt vad det gäller att göra vårdens processer mer transparenta gentemot patienterna. Fantastiska exempel på detta är Mina Vårdkontakter  och det nu lanserade Mina Vårdflöden. Det som man i min mening fortfarande måste jobba hårdare med är hur man ger utrymme och uppmärksamhet åt idéer och förslag från just personal och medarbetare. Och dessutom se till att våga genomföra de många förbättringar, effektiviseringar och potentiella innovationer som otvivelaktigt bara ligger och väntar i huvuden på varenda avdelning i hela landet. Åsa skriver i sin artikel:

Att anställdas innovationer tas på allvar är viktigt för den psykosociala arbetsmiljön inom hälso- och sjukvården.  Personalens idéer stannar inte vid snack runt fikabordet utan blir till färdiga produkter och tjänster som används i verksamheten. Så växer de anställdas makt över sin arbetssituation.

Andra goda exempel på steg i rätt riktning är de så kallade Innovationsslussarna  inom Norrbottens och Västerbottens läns landsting. Otroligt bra initiativ med syfte att skapa strukturer som främjar idéer och innovation inom vård, hälsa och omsorg genom nedifrån och upp-tänk.

Gör det inte svårare än vad det är – fråga de som vet!
Summan av budskapet här är att det behöver inte vara krångligt eller svårt att jobba med innovation inom vård och omsorg. Innvotioner och förbättringar i allmänhet är resultatet av att människor upplever, tänker och agerar. Människorna finns där. Idéerna finns där. Det gäller bara att våga ge dem utrymme att bli verklighet. Det kommer ge oss en bättre sjukvård, mer driven och engagerad personal och en ökad innovationskraft inom ett område som famlar efter den.

Skriv gärna kommentarer och låt mig veta era tankar kring detta.

Ps. Vi på Idea2Innovation erbjuder just nu offentliga verksamheter julrabatt på WIDE, vårt idéhanteringssystem för att enkelt inkludera alla i utvecklingen. Kanske läge att slå till? Se mer om detta erbjudande här:
Julerbjudande för Offentlig sektor

Image at the top courtesy of cooldesign, www.freedigitalphotos.net.

Skrivet av Joel Lundberg

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]