Innovation i offentlig sektor? Gör det inte svårare än nödvändigt!

25 november, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Jakob Lindvall | Publicerat i Blogginlägg

Innovation börjar med människan. Det är människor som får idéer och utvecklar kunskap. Det är människor som använder sin kunskap, kompetens och erfarenhet i nya lösningar i sitt företagande, på sin arbetsplats, på sin fritid eller som konsumenter.

Ovanstående utomordentligt sympatiska citat är inte mina ord, utan det är Annie Lööf som skriver i förordet till den nationella innovationsstrategin som släpptes för drygt ett år sedan. Ett dokument som för övrigt är mycket välskrivet och läsvärt. En betydande del av strategin handlar om innovation i offentlig sektor. Ett viktigt område som berör oss alla, ytterst är vi ju allihop medborgare i ett gemensamt samhälle.

Följ en enkel och systematisk process
Vinnova gjorde med hjälp av Governo en kartläggning av innovationsarbete som pågår i några svenska myndigheter och konstaterade i en rapport att det finns ett konkret behov i offentlig sektor av att strukturera processer för hur idéer samlas in, värderas och prioriteras.

Innovationsrådet har tagit resonemanget ännu längre och rekommenderar att alla offentliga verksamheter ska arbeta systematiskt med idé- och kunskapsutveckling genom att implementera idéhanteringssystem. Detta ligger helt i linje med regeringens innovationsstrategi.

Ett av delmålen i Regeringens innovationstrategi formulerades nämligen specifikt för offentlig sektor. Citat: ”Delmål: Offentliga verksamheter arbetar sys­tematiskt med innovation för att öka effektivi­tet och kvalitet”. Men strategi måste som bekant följas av handling för att skapa resultat.

Använd ett idéhanteringssystem som tillåter dialog och ger beslutsstöd
Jag ansluter mig verkligen inte till klagokören som hävdar att inget händer – för det gör det. Under det senaste året har vi på Idea2Innovation haft förmånen att få arbeta med fler och fler offentliga organisationer som fått upp ögonen för systematiskt innovationsarbete och börjat använda vårt sociala idéhanteringssystem WIDE för att komma igång. Med ett webbaserat system som är lätt att komma åt för alla medarbetare och som ger stöd för idéutveckling, utvärdering och prioritering blir processen faktiskt väldigt enkel och tydlig.

Glöm inte ledarskapet
Våra kunder, i det här fallet ledare och medarbetare i offentlig sektor, har insett att med ett användarvänligt system för idéhantering med bra beslutsstöd så kan alla bli delaktiga i innovationsarbetet. Dock krävs det ett involverande ledarskap och en kultur baserad på tillit och förtroende. Om detta har Joel skrivit ett mycket bra inlägg.

Passa på nu
Är ni i startgroparna med att börja jobba systematiskt med innovation? Ta steget och inled 2014 med ett nytt arbetssätt! Vi erbjuder nu offentliga verksamheter en riktigt fin julrabatt på idéhanteringssystemet WIDE.

Skrivet av Jakob Lindvall

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]