Jobbar du också med den nya verksamhetsplanen just nu?

23 oktober, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

Med hösten kommer arbetet med de nya verksamhetsplanerna. Något som alla verksamheter måste ta fram inför varje årsskifte, oavsett om man verkar inom offentlig sektor eller i det privata näringslivet.

Ta hjälp av kollegorna
I år provade FM centrum, en del av Landstinget i Östergötland, ett nytt sätt för att uppdatera sin verksamhetsplan med stöd av vårt idéhanteringssystem WIDE. Under två dagar samlade man hela personalstyrkan för att diskutera hur man kan göra verksamheten bättre. Som utgångspunkt hade man identifierat fokusområden där man behövde få in idéer och förbättringsförslag. Dessa fokusområden la vi in som ”kampanjer” i WIDE och kompletterade med olika nyckelord (”taggar”) som idégivarna kunde använda för att tydligare utmärka sin idé.

På det här sättet säkerställde ledningen att alla idéer hamnade på ett och samma ställe samt att det skedde på ett effektivt sätt och öppnade upp för maximalt inflöde av idéer som man sedan kan arbeta vidare med, både långsiktigt och strukturerat.

Under två dagar kreerades 325 idéer till utveckling och förbättring av verksamheten, och nu har ledningen ett digert jobb framför sig att läsa igenom alla idéer och besluta om vad som ska göras härnäst. Vad av allt detta ska in i den nya verksamhetsplanen? Genom sök och filtreringsmöjligheterna i WIDE sorterar de nu fram exempelvis vilka idéer som är liknande varandra, vilka som är riktiga guldkorn och kan utvecklas framöver och vilka som kan genomföras direkt. Samtidigt har alla medarbetare fortfarande tillgång till WIDE för att fortsätta fylla på med idéer men också med kommentarer och på så vis vidareutveckla tidigare publicerade idéer.

Skapa ett engagerande företagsklimat
Jag tycker att detta är ett ypperligt sätt att använda WIDE. Med ett konkret syfte och mål och klara direktiv från ledningen är det enklare för användarna att bidra med sin kunskap, kreativitet och erfarenhet. Det skapar ett öppet och engagerande företagsklimat där nytänkande blir välkommet och delaktighet en självklarhet. I alla typer av organisationer finns medarbetare med briljanta idéer till utveckling och förbättring. Alla vet kanske inte ens om det själva – men ges man bara möjligheten och rätt förutsättningar så tror jag inte att det finns någon som inte vill vara en del i verksamhetens planer, utveckling och förbättring.

Image at the top courtesy of jurvetson, www.everystockphoto.com .

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]