Kom igång med ditt innovationsarbete, del 4: Engagera och inspirera

12 maj, 2014 | Inga kommentarer | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

Det här är del 4 av 6 i en serie där vi fördjupar våra sex kom-igång-steg till hur man systematiskt kan arbeta med företagskultur, engagemang, dialog och utveckling. Våra steg följer en idéutvecklingsprocess som har sin utgångspunkt i att få alla individer delaktiga och bidra med sina idéer och kunskaper.

I förra delen gav vi handfasta tips på hur man rent praktiskt gör för att få ut bästa möjliga stöd av WIDE och får arbetet socialt, mätbart, aktivt, roligt och transparent.

För att WIDE ska bli en naturlig del i innovationsarbetet är det viktigt att kontinuerligt engagera och inspirera användarna. Insatser som hjälper till att få igång tankeverksamheten och tydlig kommunikation som berättar att detta ingår i arbetsuppgifterna är A och O.

Vissa människor är födda med förmågan att entusiasmera och engagera sin omgivning, medan vi andra kanske får kämpa lite extra. Här kommer mina 5 bästa tips på hur du skapar en engagerad och inspirerad omgivning!

  1. Visa att du bryr dig – se personerna du ska engagera. Det kan vara så enkelt som att lära sig personernas namn och ta reda på vad dem brinner för. Kanske kan du hitta eldsjälar och ambassadörer för arbetet i organisationen samtidigt?
  2. Lyssna är lika viktigt som att prata – då och då behöver man stanna upp och lyssna av människorna i sin organisation. Vilket håll drar den åt? Stämmer det överens med den utpekade riktningen?
  3. Var delaktig – vi människor tar efter varandra och framförallt människor som vi ser upp till. Bete dig som du vill att användarna ska bete sig. Publicera egna idéer, kommentarer och lämna tummar upp. Var generös!
  4. Skapa förtroende – se till att du håller vad du lovar. Har ni kommunicerat att idéer ska beslutas inom 7 dagar, se till att hålla det. Förtroende byggs med respekt och något man alltid får igen senare.
  5. Måla upp visionen – vad är syftet med det här arbetet? Vart ska vi? Användarna behöver förstå varför det här arbetet är viktigt och varför just dem ska vara delaktiga. Måla upp visionen för ert arbete varför det är viktigt att nå dit, och tro på vad du säger.

Förmågan till att bli intresserade och engagera sig ligger i människans natur, det handlar bara om att locka fram den. Och du kommer märka när du har lyckats.

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]