Människor i och runt verksamheten är den viktigaste innovationsresursen

16 mars, 2015 | Inga kommentarer | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

Korsbefruktning av olika erfarenheter och förmågor ger en oslagbar grogrund för starka idéer. Men hur engagerar man ett stort antal människor i en kreativ process utan att den blir komplex och vildvuxen? Under det senaste året har man i projektet PEA Open, där Acreo Swedish ICT, Linköpings Universitet och Norrköping Science Park ingår, använt WIDE för att hitta användningsområden för en tryckt sensorplattform.

Acreo Swedish ICT och Linköpings universitet, LiU, är experter på teknik men de ser inte alltid vilka fantastiska lösningar som tekniken kan bidra till. Deras senaste innovation är en tryckbar sensorplattform som kan produceras i stor mängd och dessutom användas som engångstester. Men i vilka sammanhang kommer den till störst nytta? Med hjälp av arbetssättet Open Innovation, och vår plattform WIDE, har privatpersoner från hela landet delat med sig av sina idéer på användningsområden.

Vi presenterade vår utmaning med utgångspunkten att vi gärna ville hitta en eller flera lösningar inom hälsa, vård och omsorg. Det visade sig vara intressant då det är områden som engagerar de flesta, säger Tommy Höglund, projektledare PEA Open.

Genom WIDE kunde man bjuda in allmänheten till virtuell idégenerering och idéutveckling och för några månader sedan publicerades det en idé som visade sig vara ett riktigt guldkorn.

Idén handlade om att vår sensorplattform vore optimal att använda i utsatta miljöer runt om i världen där det finns begränsad tillgång till utrustning och ren sjukhusmiljö. Privatpersoner engagerade sig i idén och tog kontakt med Läkare Utan Gränser, en medicinsk humanitär organisation. Det visade sig att organisationen letade efter nya och bättre lösningar som kan hjälpa fältarbetare att ta reda på om cold chain produkter som t.ex. vaccin har klarat av sin transport, vilket också var en mycket bra tillämpning för sensorplattformen. Här uppdagades ett konkret och tydligt användningsområde, säger Tommy Höglund.

Visst är det en fantastisk historia? Tänk att en privatperson som aldrig ens har sett produkten kommer med en idé som öppnar upp för helt nya möjligheter och samarbeten. Inom projektet PEA Open gjordes sedan en konkret fysisk demo. Läs mer här >>

Det här caset är ett tydligt bevis på att det är i skärningspunkten mellan olika kompetenser och erfarenheter som de allra bästa idéerna uppstår. Hoppas att den här lilla historien kan uppmuntra fler verksamheter till att ge plats åt allas kreativitet, kompetens, klurighet och vilja att vara med och bidra till framgång. Människor i och runt verksamheten är den absolut viktigaste idé- och innovationsresursen du har!

Är du nyfiken på hur WIDE kan hjälpa din verksamhet och människorna kring den att växa? Ring oss så berättar vi mer!

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]