Om innovation i nätverk

24 april, 2015 | Inga kommentarer | Skrivet av Jakob Lindvall | Publicerat i Blogginlägg

Begreppet ”öppen innovation” är intressant att analysera ur flera olika perspektiv. Det finns nämligen flera olika sätt att arbeta med detta. I grunden är det ett synsätt på hur innovationsarbete ska bedrivas, där drivkraften bygger på insikten att innovationsförmågan gynnas av att involvera fler människor med olika perspektiv i innovationsarbetet. Det kan handla om att involvera medarbetare, kunder, leverantörer eller den stora allmänheten. Min erfarenhet är att arbete med innovation kräver ömsesidigt förtroende. Med det i åtanke är begreppet ”Networked Innovation” inte så tokigt. Det bygger på tanken att arbeta öppet med innovation, men att göra detta i de nätverk som man som företag redan har tillhands. Då är ju redan relation och förtroende på plats, och det blir lättare att snabbt komma till skott och lösa de hinder som kommer uppkommer på vägen.

Så en bra väg framåt för er som vill öppna upp ert innovationsarbete är att börja med att göra det i era närmaste nätverk. Involvera alla era medarbetare i den egna organisationen, era närmaste kunder och förtrogna leverantörer. För att det ska bli effektivt och ge konkreta resultat över tid så behövs ett strukturerat arbetssätt och en digital plattform (läs: WIDE) där människor i era nätverk kan samlas, diskutera och utveckla sina idéer.

Läs mer om hur resonemanget går i USA.

Skrivet av Jakob Lindvall

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]