Resultat: Det går att välja idéer med hjälp av artificiell intelligens

9 december, 2016 | Inga kommentarer | Skrivet av Jakob Lindvall | Publicerat i Blogginlägg, Forskning och utveckling

Som vi tidigare berättat om så har vi tillsammans med Professor Mats Magnusson och Docent Jennie Björk från KTH drivit ett VINNOVAfinansierat forskningsprojekt under namnet ”Beslutsstöd för idéutveckling och innovationsledning”. Projektet är sedan en tid tillbaka avslutat och nu kan vi äntligen få dela med oss av vårt forskningsresultat.

Projektet har syftat till att undersöka vilka olika sätt det finns för att underlätta utvärdering av idéer och tillhörande beslutsfattande i IT-system för idéskapande. Studien har baserats på en serie experiment med olika organisationer som använder IT-baserade verktyg för kollektivt idéskapande, där olika sätt att utvärdera och välja innovationsidéer har testats.

Vi har:

  • fastställt potentiella möjligheter och utmaningar som uppstår vid användning av nya metoder för idéutvärdering.
  • tittat på hur en demokratisk struktur kring idéutvärdering påverkar resultatet
  • analyserat metoden att använda sig av utvalda experter i fasen idéutvärdering
  • utvärderat och testat automatiserad idéutvärdering genom genom artificiell intelligens baserad på maskininlärningsalgoritmer

Ett inte helt överraskande resultat av vår forskning visar på att i takt med att många organisationer inför nya IT-system för idéhantering är det inte ovanligt att antalet idéer som kommer upp till ytan ökar betydligt. Här gäller det att ha en tydlig process för att inte utvärderingen och urvalet av idéer ska bli onödigt tidskrävande, oflexibelt eller för omfattande. Den riktigt positiva och överraskande upptäckten är resultatet att de maskininlärningsalgoritmer som vi byggt in i Wide Ideas, för att driva automatiserad idéutvärdering, uppvisade en hög träffsäkerhet. Självklart är det här ett fantastiskt resultat som vi är stolta över att nu ha fått verifierat och kvalitetssäkrat. Det här visar på stora möjligheter att effektivisera urval och utvärdering av ett stort antal idéer. Nu när vi vet att det fungerar är vår utveckling i full gång med att även kunna matcha människor med idéer inom personens kompetensområde. Mer om det längre fram!

Den 23-24 oktober 2016 presenterades våra resultat på ”The 8th International Conference on Innovation and Knowledge Management in Asia Pacific (IKMAP)” i Kobe, Japan. Till grund för presentationen ligger en vetenskaplig artikel skriven av Professor Mats Magnusson, Docent Jennie Björk, vår vd Jakob Lindvall samt vår CTO Ola Lidmark-Eriksson. Artikeln bearbetas just nu för att kunna skickas till en journal för publicering.

För dig som är djupare intresserad av vårt forskningsprojekt och våra resultat finns nu en lättare, svensk, artikel publicerad i tidningen Management of Innovation and Technology som ges ut av Stiftelsen IMIT – Institute for Management of Innovation and Technology. Artikeln hittar du HÄR.

För frågor eller mer information, kontakta: Jakob.lindvall@getwideideas.se

Skrivet av Jakob Lindvall

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]