Så genomför du en perfekt brainstorm

19 juni, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Joel Lundberg | Publicerat i Blogginlägg

Okej, jag vet vad du tänker. Brainstorming kan verka som ett vattnigt och utnött begrepp i dagens innovativa och trendkänsliga arbetslandskap. På det amerikanska företaget IDEO, anses dock brainstorming vara i det närmsta en sorts religion. Något som man inte bockar av på agendan utan att egentligen veta vad man håller på med, utan snarare ett hantverk som kräver teknik och övning för att verkligen bemästras. Detta återspeglas i de många spännande och innovativa produkter IDEO har medverkat i att sätta på marknaden.

Förhållningssätt och fallgropar
Enligt IDEO är brainstorming grunden i deras idémaskin och de har således utvecklad ett antal förhållningssätt för att bedriva det som de själva kallar ”Den perfekta brainstormen”. Utöver förhållningsätten, som är sju till antalet, finns också ett antal fallgropar som kan sätta käppar i hjulet för en perfekt brainstorm. Att följa dessa uppmaningar fungerar lite som att sätta ett kikarsikte på den kreativa kraften. Om man går in i en session av brainstorming utan någon input annat än en luddigt formulerad vision och inte vet hur man ska börja så blir resultatet sällan särskilt anmärkningsvärt.

 

”I dream for a living” /Steven Spielberg

 

Så hur säger då IDEO att man ska göra?
Som utlovat följer nedan de förhållningssätt som förespråkas av IDEO, fritt översatt från Tom Kelleys ord i boken ”The Art of Innovation”, samt de fallgropar man ska undvika.

 • Vässa fokus
  Här lyfts fördelen av att innan sessionen formulera till exempel en eller flera frågeställningar kring problemet, för att lättare hålla fokus på rätt ämne. Denna ska dock formuleras på ett öppet och övergripande sätt för att inte låsa tankegången.
 • Lekfulla uppmaningar
  För att påminna sessionsdeltagarna om att inte döma varandras idéer och för att hålla kreativiteten på topp kan man sätta upp lekfulla uppmaningar på väggarna i det rum sessionen hålls. Ett exempel är ”Uppmuntra galna idéer!”.
 • Numrera idéer
  Att numrera alla idéer som kläcks under sessionen är ett bra sätt att underlätta att sätta upp mål, gå tillbaka till idéer och att hålla en viss ordning i kaoset.
 • Bygg, bygg.. och hoppa!
  I varje session skall det alltid finnas en facilitator som styr. En uppgift för denne är att ge sessionen små knuffar där det behövs. Syftet med dessa knuffar kan vara att få igång ett flow som planat ut, eller bara att hjälpa någon som lägger ett bra förslag att utveckla det. En knuff kan vara en fråga, ett påstående eller egentligen vad som helst.
 • Rummet minns
  Att klä hela sessionsrummet i papper låter kanske smått omständigt, men det är ett specifikt tips från IDEO att göra precis så. Detta gör att någon aldrig blir utan plats att skriva eller skissa på, samt att man kan göra mentala noteringar kring just den plats man stod när en idé skrevs och sedan gå tillbaka lättare både till idén och till känslan man hade när man skrev den.
 • Stretcha dina mentala muskler
  Här belyser IDEO vikten av att ibland ha små uppstartsövningar innan en brainstorm för att helt enkelt värma upp hjärnorna och samspelet. Detta ska vara bra främst om gruppen inte haft en session på länge, aldrig haft en session tillsammans eller har mycket annat i huvudet som distraherar.
 • Get fysical!
  För att krydda en session extra kan det vara smart att ha med massor av fysiska hjälpmedel in i rummet. Detta underlättar att göra snabba prototyper, få inspiration, pyssla, bygga och allt möjligt annat som kan gynna kreativitet och uttrycksfullhet. Så kallad ”Bodystorming” är också ett verktyg, där man helt enkelt använder kroppen för att prova, agera eller ge uttryck för en idé.

 

De faktorer som ”mördar” en perfekt brainstorm enligt IDEO

 • Låt chefen få första och sista ordet
 • Tala demokratiskt och i turordning
 • Använd bara experter med kunskap inom det aktuella området
 • Åk på en dyr konferensresa för att brainstorma
 • Kritisera och lägg sordin på galna och spännande idéer
 • För protokoll och skriv ner allt

 

Image at the top courtesy of bela_kiefer/freedigitalphotos.net

Etiketter:

Skrivet av Joel Lundberg

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]