Ska ni prioritera idéutveckling och innovation 2017? – Här kommer tre tips!

1 december, 2016 | Inga kommentarer | Skrivet av Åse Angland Lindvall | Publicerat i Blogginlägg

Tyvärr så räcker det inte med att skriva orden idéer, kreativitet, samarbete, utveckling, tänka nytt och innovation i er handlingsplan för 2017. Eller jo, ni har kommit en liten bit på väg när ni skriver ner orden och pratar om dem men om ni vill att något ska hända inom er organisation och med ert ledarskap behöver ni en plan. Här kommer tre tips!

1. Släpp ”kan själv”
2. Gå digitalt
3. Komptenshöj din personal

och ett handfast tips om nästa steg…

1. Släpp ”kan själv”

För att långsiktigt skapa en innovativ organisation med ett kreativt och öppet klimat krävs struktur och systematik i vad ni vill göra, i vilken ordning och på vilket sätt. Här gäller det att stärka ledarskapet och att ha en tydlig strategi och målsättning för ert arbete. Jag tror att det är oerhört viktigt att få in kompetens och kunskap utifrån för att kunna se alla träden i den skog som vuxit upp i er organisation (härligt med symbolik). Det kommer inte vara helt bekvämt, gamla roller, personligheter och informella ”så här har vi alltid gjort” kommer behöva utmanas. Jag vet att de företag som tar sin utvecklingsresa på allvar och verkligen får hjälp att identifiera de där träden som verkligen vill utveckla sig, – de utvecklas snabbt, får mer nöjd personal och bygger långsiktigt en bättre organisation. Liten eller stor spelar ingen roll, det är lika viktigt. Är du tillräckligt stor kan ditt arbete leda till att du blir utnämnd till ett av Sveriges mest innovativa företag. Jag lovar och vet att även dessa företag jobbar ständigt och kontinuerligt med att utveckla sina processer och arbetssätt.

2. Gå digitalt

Vi får vad vi mäter på har man länge sagt. Det kan låta tråkigt men det är sant. Att synliggöra processer, resultat och att göra det möjligt för alla att vara en del i idéarbetet är viktigt. Till det kommer sen våra Millennials som kommer undra varför det inte är helt naturligt att som anställd eller kund få vara en del i idé- och utvecklingsarbetet. Här förväntas snabb feedback och ett gilla. Att bli bekräftad, bekräfta andra och att snabbt orientera sig bland möjligheter, ex bland alla idéer, är något som görs automatiskt. Med dagens teknik kan man lätt sortera och göra urval av ex tusentals idéer. Man kan fråga om listor, liknande idéer och idéer som passar olika medarbetare baserad på machine learning. Det finns ingen människa som kan, orkar eller har tid att läsa tusentals idéer och samtidigt hitta synergier och korskopplingar. Det spelar ingen roll hur snygg excellista man gjort eller vilken struktur man har i sin inkorg. Man missar värden, man missar idéer och framför allt missar man de där träden som med sin kompetens och drivkraft vill utvecklas förbi skogen. I år finns det en ny kategori på Chefgalan 2017, Årets Innovativa Ledarskap. Har man minsta tävlingsmänniska i sig och läser kriterierna så förstår man vikten av att professionalisera arbetet med idéer och innovation samt att jobba systematiskt.

3. Kompetenshöj din personal

Det här är en av de viktigaste aspekterna (kanske borde det varit nr 1). Att försöka utveckla och förändra sin organisation utan att ge chefer, mellanchefer och andra i ledande befattningar ny kompetens och ny energi är som att köra på motorvägen på 1:an. Man kommer framåt men det kommer ta emot, man väljer inte de smartaste sätten och framför allt det tar tid, lång tid. Det bästa med den här delen är att det till största delen handlar om att få ny förståelse, lyssna på hur andra har gjort/gör och få tips på verktyg och arbetssätt. Därefter kvarstår ju arbetet så klart med att transformera det på sin egen organisation. Förutsättningarna ökar att fler förstår och ”pratar” samma språk. Att ni hittar era drivkrafter och era verktyg och arbetssätt. Det gäller att bygga förtroende hos medarbetare och allt behöver inte ske på en gång. Ta några steg i taget, följ upp, kommunicera och analysera. Utveckla arbetssätt, testa igen och involvera ännu flera.

Så till mitt bonustips och call to action: börja 2017 med en inspirations- och utbildningsdag för att få nya inspel och ny kunskap kring hur ni kan forma era interna arbetssätt för att utveckla morgondagens produkter och tjänster. Jag kan lova er att ni kommer hitta ny energi, nya vägar framåt och framför allt…komma framåt!

Skrivet av Åse Angland Lindvall

Åse Angland Lindvall är medgrundare, delägare samt sälj- och affärsutvecklingsansvarig på Idea2Innovation. Åses spetskompetens ligger i en mycket god förmåga att snabbt sätta sig in i kundernas utmaningar och förutsättningar för att skapa bästa möjliga effekter och resultat av Wide Ideas. Åse har också en talang för affärs- och verksamhetsutveckling och jobbar med att utveckla företag och organisationer som vill generera ökad innovationskraft och kreativ förnyelse. Åse är bosatt i Åre och tillbringar gärna sin fritid i bergen med antingen skidorna eller cykeln.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]