Sluta stirra i blindo på hårda värden när du jobbar med innovation

29 augusti, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Joel Lundberg | Publicerat i Blogginlägg

Jag möter många människor i mitt jobb. Ofta handlar det om sälj. Inte helt sällan fastnar man i diskussioner om det jag kallar för de ”hårda värdena” av vår produkt. Saker som översikt, struktur, mätbarhet, systematiskt arbete, effektivitet, uppföljning och så vidare och så vidare och så vidare. Hårda värden i all ära, de är viktiga. Framförallt om man vill låna örat hos upptagna människor. Det finns dock en SÅ mycket viktigare sida av myntet, framförallt om man vill lyckas långsiktigt med innovation och bygga en företagskultur som ska överleva och växa.

Vad är den absolut viktigaste faktorn för en innovativ företagskultur?
Svaret är faktiskt enklare än vad man kanske tror. Svaret är människor. Innovation handlar i grund och botten om hantering av idéer. Hur jobbar man från ax till limpa, från det första kornet till en synbar förändring? Hantering av idéer handlar om människor. Människor som behöver utrymme att vara delaktiga, bli bekräftade som individer och få utlopp för sina synpunkter och insikter. I slutet av dagen är det inte de hårda värdena som avgör om ett företag innoverar och växer på insidan, de är de mjuka och emotionella värdena. Ta en titt på några av orden nedan fråga dig själv: Är det här något jag vill ska genomsyra människorna jag omger mig med i min organisation?

  • Öppenhet
  • Delaktighet
  • Dialog
  • Delad vision
  • Återkoppling
  • Engagemang
  • Inkluderande ledarskap
  • Inre motivation
  • Stolthet
  • Bekräftelse

Du kan mäta, strukturera och systematisera allt du vill, men för att långsiktigt lyckas med innovation genom hantering av idéer får du inte göra misstaget att glömma bort de mjuka värdena.

Too often we underestimate the power of a touch, a smile, a kind word, a listening ear, an honest compliment, or the smallest act of caring, all of which have the potential to turn a life around. / Dr. Leo Buscaglia

Så lägger du grunden för en inkluderande och innoverande organisation
Genom att förse människor med en plats att få utlopp för alla bra och kreativa insikter, och dessutom lyssna på dem och ge återkoppling, visar man tydligt att  varje människas tankar är värdefulla för organisationen. Att alla faktiskt kan bidra till konkret utveckling och bli sedda och bekräftade som individer. Detta skapar en stark, positiv känsla som bär företagskulturen uppåt och en VI-känsla inom organisationen som bygger på öppenhet, dialog och inkluderande. Och det fina är, att man får alla de hårda värdena på köpet.

Detta ger också ett konkret sätt för ledningen att jobba med en annan viktig byggsten i företagskulturen: Att öppet kommunicera vart man har sitt strategiska fokus för stunden. Genom att kommunicera avgränsade fokusområden kopplade till en långsiktig strategi, och driva in idéer kring hur man ska tackla dem, blir effekterna att människor känner sig delaktiga, stolta och bekräftade.

Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarerna nedan, jag är öppen för såväl andra synsätt som delade uppfattningar!

 

Image at the top courtesy of Amron, www.freedigitalphotos.net.

Etiketter:

Skrivet av Joel Lundberg

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]