Sverige toppar innovationsranking världen över

8 augusti, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

Snart har ännu en sommar passerat och kanske har just du besökt några av våra svenska storstäder under semestern? Stockholm? Göteborg? Malmö? Eller så har du kanske hittat dom små guldkornen och smultronställena utmed landets kuster eller djupa skogar? Hur som helst, visste du att Sverige är ett av världens mest innovativa länder?

OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) har nu publicerat en lista över världens mest innovativa städer i tidningen Forbes. Listan utgår från hur många patent och patentansökningar per 10 000 invånare som kommer från respektive stad.

Tre svenska städer med bland topp 15 över världens mest innovativa städer
Vi vet att vi är bra på innovation i Sverige. Men att vi har tre städer; Stockholm, Göteborg och Malmö, som ligger bland dom 15 bästa i världen var en överraskande men glad nyhet, i alla fall för mig.

Det är Malmö som har knipit fjärdeplatsen, Stockholm åttonde plats och Göteborg tog plats nummer tolv. Hedersamma platser allihop.

Forbes beskriver Malmö som en ung stad där närmare 50 procent av befolkningen är under 35 år, staden har också den högsta andelen utlandsfödda invånare. Två faktorer som tillsammans med ett starkt och förankrat samarbete mellan utbildningsinstitutioner och näringslivet anses som förklaringen till den lyckosamma placeringen.

Karin Stjernfeldt Jammeh (s) är kommunstyrelsens ordförande i Malmö säger till SvD Näringsliv:

Det är en hedersam lista att hamna på och det visar att det finns en stark drivkraft här.

Och vi kan inte annat än att hålla med.

Sverige kniper andraplats på Global Innovation Index 2013
Samtidigt som OECD släpper sin lista över världens mest innovativa städer så har nu Global Innovation Index 2013 också publicerats. Global Innovation Index är en undersökning som görs av Cornell University, INSEAD och World Intellectual Property Organization (WIPO, en specialinstitution av United Nations) och som syftar till att lista världens mest innovativa länder.

Tio i topp länderna för i år är:

  1.  Switzerland (1st in 2012)
  2.  Sweden (2nd)
  3.  United Kingdom (5th)
  4.  Netherlands (6th)
  5.  United States of America (10th)
  6.  Finland (4th)
  7.  Hong Kong (China) (8th)
  8.  Singapore (3rd)
  9.  Denmark (7th)
  10.    Ireland (9th)

Är du nyfiken på att läsa mer om rapporten och även ladda ner den hittar du mer information HÄR och är du nyfiken på vilken stad som knep förstaplatsen på OECD:s lista så hittar du mer information HÄR.

Image at the top courtesy of kromkrathog at freedigitalphotos.net

Etiketter:

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]