Tusen tips om innovation

13 januari, 2015 | 1 kommentar | Skrivet av Carolina Johansson | Publicerat i Blogginlägg

Som ni vet så klappar vårt hjärta lite extra för allt som har med innovation att göra. Hur kan man göra det enklare? Roligare? Effektivare?

Just nu driver forskaren Leif Denti och journalisten Martin Kreuger ett projekt som går ut på att publicera tusen tips om just innovation och ledarskap. Tipsen utgår från ett organisationspsykologiskt perspektiv.

Det går att satsa många miljoner eller rent av miljarder på forskning, utveckling, datorer och dyra maskiner, men om samspelet människor emellan inte fungerar så presterar organisationen ändå inte i närheten av sin fulla potential säger Leif Denti.

Leif Denti är forskare i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet samt managementkonsult vid Prospero Technology Management. Leif disputerade 2013 med avhandlingen ”Leadership and innovation in research and development teams” som beskriver hur ledarskapet påverkar medarbetarnas förmåga att vara innovativa.

Att använda sig av psykologin i dessa frågor har många fördelar. En särskilt attraktiv egenskap är att den är gratis. Det tar knappast mer tid att leda människor på ett medvetet och insiktsfullt sätt än att styra dem så att de tappar motivation, mod eller arbetslust säger Leif.

I skrivande stund har 163 stycken tips publicerats på hemsidan tusentips.se och på mobilappen Tusen tips som finns att ladda ner via Appstore eller Google play. Förra veckan fick vi en pratstund med Leif och frågade vilka hans tre bästa tips är för att öka sin innovationsförmåga. Såhär svarade han:

Leifs tre bästa tips

1) Ge rätt förväntningar
Det är viktigt att man ger rätt förväntningar till sina medarbetare. Att du och jag skulle komma på nästa iPhone eller Spotify är ofta att sikta för högt. Innovation handlar om så mycket mer, t.ex. förändra eller ta bort rutiner. Enklare saker som ändå gör stor skillnad. Vi brukar kalla det för lilla i. Läs mer >>

2) Vänta inte på snilleblixten
Tyvärr finns det en felaktig bild av hur man kommer på idéer. Man behöver inte ligga i badkaret eller sitta under ett äppelträd för att vänta på det kreativa ögonblicket. Faktum är att det inte är lönt att vänta alls. Snilleblixtrar är nämligen ytterst ovanligt. Lär dig att vara kreativ istället! Läs mer >>

3) Erkänn misslyckande
Här i Sverige måste vi bli mycket bättre på att erkänna våra misslyckanden. Innovation går hand i hand med att ta risker så någon riskfri innovation finns inte. Se till att misslyckas ordentligt och vänd upp och ner på varför ni misslyckades. Vad kan ni lära av det? Ett exempel på en bransch som är bra på att utvärdera och lära av sina misstag är flygbranschen. Läs mer >> 

Har du något eget tips som du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar här i bloggen eller twittra under #tusentips.

Skrivet av Carolina Johansson

Carolina Johansson är produktansvarig på Idea2Innovation. Det hon inte vet om molntjänsten Wide Ideas är inte värt att veta. Carolina lotsar alla våra kunder framåt i Wide Ideas, med en fast hand, och ser till att de får ut det mesta av varje möjlighet. Hos Carolina får också alla kunder hjälp med att strategiskt sätta upp sina arbetssätt och processer i verktyget. Carolina sitter i Norrköping men åker gärna till huvudkontoret i Åre med jämna mellanrum för att få åka lite skidor på lunchen.

  • Daniel Arenholm

    ”Not invented here” är den stora utmaningen kulturellt tror jag.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]