Spännande rapport om Öppen Innovation

25 juni, 2013 | Inga kommentarer | Skrivet av Jakob Lindvall | Publicerat i Nyheter

Accenture presenterade under 2012 en rapport som tränger lite djupare ner i begreppet ”Öppen innovation”. Den utgår från 20 olika fallbeskrivningar med företag som på olika sätt valt att anamma strategier för att öppna upp sina innovationsprocesser och är läsvärd om man vill se hur de lite större drakarna jobbar.

Rapportens beskrivning av öppen innovation är föredömligt enkel:

Öppen innovation handlar om samverkan mellan företag och individer för att skapa nya idéer till produkter och tjänster. Öppen innovation innebär också att låta andra utnyttja oanvända idéer.

 

Några viktiga slutsatser om Öppen innovation:

  • Det förkortar tiden från idé till marknaden och ger försprång mot kopierade konkurrenter.
  • Det är egentligen inte billigare än traditionell (sluten) innovation, men det ger möjlighet för företag att minska riskerna och spara tid.
  • Det kan stärka portföljen av immateriella rättigheter, eftersom parterna i denna typ av relation har verkliga incitament för att identifiera sina immateriella rättigheter.
  • Det bidrar till att skapa en stark och uthållig innovationsförmåga, eftersom det är lättare att omfamna ett bredare spektrum av medarbetare, ofta från sektorer av samhället som företagen vanligtvis inte skulle komma åt.

 

Några viktiga principer som måste beaktas:

  • Affärsmodellen är nyckeln till framgång.
  • Förtroende och förmåga att absorbera nya idéer är viktiga för att utveckla vinnande partnerskap.
  • Företagen måste investera i särskilda funktioner och stödsystem för att hantera öppna innovationsprojekt.
  • Öppen innovation bör inte ses som en ersättning för intern innovation.

 

Genomgående i rapporten så beskrivs vikten av att arbeta kollaborativt i den egna organisationen och med externa partners. För detta krävs det ett inkluderande ledarskap och förändrande arbetssätt i verksamheten, samt IT-stöd som stödjer processen idé till realisering.

I det arbete som vi på Idea2Innovation gör tillsammans med våra kunder har vi vunnit samma erfarenheter. Framgångsrika företag har ett inkluderande ledarskap och ett öppet förhållningssätt till nya idéer. Men det kräver struktur i arbetssättet och effektiva stödverktyg som engagerar användarna.

Läs rapporten i sin helhet här:
http://www.accenture.com/SiteCollectionDocuments/PDF/Accenture-Open-Innovation.pdf#zoom=50

Image at the top courtesy of KROMKRATHOG at/freedigitalphotos.net

Etiketter:

Skrivet av Jakob Lindvall

Jakob Lindvall är medgrundare, delägare samt vd på Idea2Innovation. Jakob är en av landets ledande specialister med avseende på innovationsprocesser och innovationssystem. Idag anlitas Jakob flitigt som expert och konsult runt om i Sveriges regionala innovationssystem. Jakob är duktig på att entusiasmera och engagera sin omgivning och oftast är det i skidbacken, cykelleden eller på windsurfingbrädan som han får sin inspiration. Jakob är bosatt i Åre.

Abonnera på WIDE

14 dagar kostnadsfritt och utan bindningstid
[contact-form-7 404 "Not Found"]